Българската академия на науките (БАН) закрива метеорологичната си станция на връх Мусала. Това става ясно от публикация на страницата на станцията във "Фейсбук". В него се казва, че обект от национално значение ще бъде съсипан заради безхаберие и безтопанственост.

"Явно, че ние ще сме поредният съсипан обект от национално значение поради безхаберие и безстопанственост. Жалко. Затварят ни. Загубата ще е за всички. Изглежда че ви казваме "Чао". Чао на всички.", пишат служители на станцията.

Метеорологът Красимир Стоев също е споделил публикацията. Той припомня официалното откриване на станцията на 2 октомври 1932 г. и добавя, че от 1 октомври 2016 г. са били прекратени метеорологичните измервания на върха за неопределено време.

Новината доведе до вълна от гневни коментари в социалните мрежи. Планинарите смятат, че „консервирането” на сградата ще доведе до сигурното й разрушаване.

Освен като метеостанция сградата на Мусала работеше и като хижа за туристите.

Новината за закриването на станцията породи масово недоволство в социалната мрежа. Стотици хора настояха тя да продължи да работи.

“Не може метеорологичната станция, която е работила и по време на войни и кризи сега да затваря заради злободневни проблеми”, коментира Борислав Сандов.

Станцията на Мусала работи повече от 80 години без прекъсване. От института по метеорология при БАН обясниха, че тя не е закрита. През следващите месеци ще се търси персонал, който е готов да работи там и е обучен да го прави при тежки метеорологични условия.

Сега от петима служителите на най-високия връх остават трима заради смъртта на единия от работещите и напускане на друг. Засега не е предвидена охрана на сградата.

„Ако нещо се случи на сградата, ще се възстанови, човешки живот не може да се възстанови и това е причината да се мине на този вариант”, коментира проф Христо Георгиев - директор „Прогнози” в БАН.

Синоптиците, които в момента изготвят прогнозите за времето, включително и за Мусала, обещават да ползват данните от останалите над 40 станции в страната, така че затварянето на станцията на Мусала да не повлияе на потребителите.

„Потребителят ще получи точна прогноза и няма нужда да се притеснява”, увери синоптикът Мартин Славчев.

Очаква се станцията да заработи отново през май догодина.