„Мотивите за освобождаването на проф. Христомир Брънзов са ясно посочени в протокола от заседанието на Общото събрание на БАН”, заяви пред bTV проф. Евелина Славчева, председател на събранието.

Вчера проф. Брънзов отново беше гост в „Тази сутрин”, като заяви, че разбрал мотивите за освобождаването си от медиите. Пред bTV Евелина Славчева поясни, че той е възпрепятствал финансов одит, назначен от БАН. Втората причина е писмен отказ да се изпълняват разпорежданията на органите на БАН.

Тя уточни, че Брънзов има и друго нарушение – има данни, че участва в търговски дружества и има наличие на конфликт на интереси.

Славчева не пожела да коментира това по-подробно, като каза, че данните ще бъдат изнесени на пресконференция по-късно през деня.

„Ние ще направим един призив към учените да декларират своето желание да напуснат или да останат в БАН”, коментира още Славчева.

По думите ѝ с гласуваната процедура по отделянето на НИМХ, това трябва да се случи до края на годината, за да може да се започне „на чисто” през 2019 г.