Редовни полети от София до Букурещ стартират още това лято. Авиолинията е част от портфолиото „Балкани“ на компания GullivAir, която в последните две седмици стартира свои полети и до Скопие и Тирана. През лятото се очаква да стартира и линия до Солун. Линията вече е записана в лятната програма на Летище София.

Втората редовна самолетна линия от програмата „Балкани“ София -Тирана стартира на 2 април.

“Този полет е част от стратегията на компанията за нейното развитие. Още в първия ден, в който започнаха да се вдигат COVID рестрикциите, започнахме да възстановяваме трафика на отделните страни, в които оперираме. Ще направим всичко възможно този продукт да бъде достъпен за всички наши клиенти и ще се опитаме да създадем трафик между Българи и Албания, какъвто за последните 10-15 години не е имало. Опитваме се да направим нещо много важно – да дадем свързаност между балканските страни. Късите полети е ниша, която никой в последните 20 години не е разработвал”, заяви след полета капитан Янко Иванов от GullivAir.

Проучванията на компанията показват, че има огромен интерес от страна на албанците към зимните ни курорти и СПА дестинациите у нас и затова линията ще бъде целогодишна. Към момента до Тирана от София може да се стигне само с автобусен транспорт, който пътува два пъти в седмицата или с кола. Времетраенето на това пътуване обаче е над 8 часа, без в това време да се включва престоя на границите.

„Сами видяхте - летим 1 час, вместо деветте часа, които са между България и Албания. Има сериозен интерес към линията София - Тирана, има много хора, които живеят и работят в двете страни и се налага често да пътуват не само по семейни причини, но и по бизнес. В момента компанията им чартърни полети до Тирана, които ще бъдат преобразувани в редовната линия. Досега ни спираха COVID рестрикциите“, допълни капитан Иванов.

От май линията София - Тирана ще бъде три пъти седмично.

София – Тирана за час и половина

От събота една от най-атрактивните и бързо развиващи се туристически дестинации в Европа – Албанската ривиера, вече е на само час и половина полет от София. Това стана възможно със стартиралата на 2 април редовна директна линия на авиокомпанията GullivAir от София до столицата на Албания – Тирана. Първият полет по трасето беше на пълен капацитет и продължи точно час и половина. Той беше посрещнат с воден салют от ръководството на летището на Тирана „Майка Тереза“.

На церемонията по посрещането присъстваха изпълнителният директор на GullivAir капитан Янко Иванов, посланикът на България в Албания Момчил Райчевски и директорите на Летище София и летище „Майка Тереза“.

Полетите между София и Тирана ще са два пъти седмично и ще се изпълняват двупосочно в събота и в сряда. Това дава възможно най-бързата опция както за бизнеспътувания до Албания, така и за лятна почивка на плажовете ѝ на Адриатическо море.

В събота полетът от София излита от Терминал 2 в 14:30 часа и каца на летище „Майка Тереза“ в 15 часа местно време (16 часа българско). Отлита обратно към България в 17:39 часа местно време от Албания и пристига у нас в 20 часа българско време. В сряда излитането от София е в 14:15 часа, а кацането в Тирана в 14:45 часа местно време. Обратният полет е в 15:30 часа местно време и пристига на Терминал 2 на Летище София в 18 часа.

Редовната самолетна линия София до Тирана е резултат на съвместните усилия на българската авиокомпания, летищата в двете столици и търговската служба (СТИВ) към посолството на България в Албания.

Линия София - Скопие

Това е втората редовна линия до балканска дестинация стартирана от българската авиокомпания в рамките на само седмица. На 26 март бе изпълнен и първият редовен полет на GullivAir от София до Скопие. Линията осигурява придвижване за само 40 минути между столиците на България и Северна Македония всяка събота и понеделник. Разписанието на полетите до Скопие и Тирана дава удобна възможност за желаещите да пътуват до столиците на Северна Македония и Албания и от Бургас.

Самолетите и екипите на авиокомпанията възобновяват от 10 април полетите от Бургас до София. Те ще са три пъти седмично – в сряда, в петък и в събота. Така, със стартирането на редовните линии до двете балкански държави, вече има възможност за пътувания по трасетата Бургас-Скопие и Бургас-Тирана с връзка през Терминал 2 на Летище София.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!