Историческата мисия на НАСА и частната компания "Спейс Екс" до Международната космическа станция завърши успешно.  Екипажът и капсулата "Дракон" се приводниха обратно на Земята невредими.

Мисията "Индевър" с астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен, продължи точно 64 дни, 4 часа и 25 минути.

Капсулата приближи Земята с 28 хиляди километра в час, като при навлизане в атмосферата, термалният и щит беше изложен на температура от 2 хиляди градуса. Вътре обаче, температурата беше от поносимите 30 градуса.

Снимка: EPA

В мисията има и българско участие. В 21:48 ч. българско време, "Драгон" се приводни в Мексиканския залив с астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен.

За кратко мисията беше застрашена от множество частни лодки, дошли да станат свидетели отблизо на събитието. Някои се приближиха на мерти от капсулата. До инцидент обаче, не се стигна.

И двамата сме много горди, че бяхме поне малка част от този екип, който направи възможно отново да летим до Космоса от Америка.

Снимка: btvnovinite.bg

За изпълнителния директор на „Спейс Екс“ Илон Мъск успехът на мисията е успех за цялото човечеството.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред отговорните за последният етап от мисията е и 25-годишният българин Орлин Велев – част от екипа, занимаващ се със структурната стабилност на корабите на "Спейс Екс".

Снимка: btvnovinite.bg

„Самото кацане не беше толкова отговорно за тях, колкото работата им миналата седмица – трябваше да използват роботична камера, за да проверят дали всичко е наред по топлинната защита на капсулата. Ние с майка му се майтапехме с Орлин с българската приказка да ти се отвори парашута“, разказва проф. Орлин Велев, баща на Орлин Велев – младши.

А самият Орлин Велев-младши вече работи по следващата капсула на "Спейс Екс" – "Дракон 2".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!