Българските студенти в чужбина се увеличават. Ръст между 20 и 30% за тази година отчитат консултантските фирми.

Ния Христова се е отказала  от българското образование, защото  според нея е твърде архаично и далеч от практиката.  Иска да замине за Англия. Избрала е  специалността - компютърна анимация. 

"Специално системата в Англия предлага точно такъв тип обучение, което е по-разчупено, не е с тестове и някаква структура, а е насочено към това да намериш себе си т това, което си избрал", обяснява кандидат-студентката.

Университетите в момента буквално водят битка за нашите студенти с все по-нетрадиционни специалности. Така например в университета в Съри може да получите диплома за добиване на нефт.

"В програмата са заложени много практики, също така студентите имат опции за едногодишни стажове в различни петролни фирми. Определено бих казала, че наученото може да се доразвива и прилага в реална работна среда", каза Лизи Дънгуит от университета в Съри.

Класическите специалности като бизнес и право вече са минали на заден план

"Все по-популярни стават специалности, свързани с компютърните науки, IT технологиите, инженерни специалности, биотехнологии", коментира Ели Тончева, управител на консултантска агенция.

Ния все пак иска да се върне в България, когато завърши. Но повечето от българските студенти в чужбина, над 70% , търсят професионалната си реализация навън.

Как стоят нещата у нас - чуждестранните студенти в българските университети са повече от 10 000. Най-много са тези от Турция - около 3000.