Българските продуценти вече могат да се сдобият със собствен идентификационен код (ISRC), без който дигиталното разпространение на музика е невъзможно.

Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) вече е Национална ISRC агенция и официален доставчик на уникалните ISRC кодове за България.

ISRC е международен стандартен код, чрез който всеки аудио- или видеозапис „живее“ в дигиталните платформи. На базата на този код все по-често записите присъстват и в базите данни на всички дружества за колективно управление на права.

Какво представлява ISRC кодът?

ISRC кодът на практика е дигиталното ЕГН на всеки аудиозапис и музикално видео. Той може да бъде регистриран напълно безплатно от БАМП.

Той е бизнес инструмент в ръцете на правоносителите със статут на продуценти, като по този начин те могат да подредят своя репертоар в дигитална среда, да го управляват и монетизират по-пълноценно.

Регистрацията на ISRC улеснява работата на дружества за колективно управление на права като ПРОФОН, защото прецизира разпознаваемостта на записа от мониторинг системите и по този начин увеличава възможността за приход от използваната музика в телевизия, радио и онлайн.

Защо е важен ISRC кодът – мнението на някои популярни български музиканти

„Музиката не може да се види и пипне. Тя може само да се усети. Музиката не признава границите на държавите и от векове лети където пожелае. Може да се каже, че в този смисъл е предтеча на интернет. Именно затова и ние с Момчил, а и с Нети, решихме да използваме предимството на ISRC кода. Това е най-бързият път нашият труд и вдъхновение да стигне до всяка точка на земята. Очевидно това е бъдещето“, смята музикалният продуцент Добрин Векилов-Дони.

„Дигиталното е бъдещето на музиката и пазар. ISRC кодът е нещо като дигиталния паспорт на всеки звукозапис или музикален клип. Без този код е невъзможно да стигнеш до платформи като Spotify или Tidal, както и до което и да е уеб радио или телевизия онлайн. ISRC кодът е напълно безплатен и у нас се издава от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП). И като се сдобиеш с един такъв код, което става бързо и не те затормозява с бюрократщина, увеличаваш шансовете си за приход от всяко ползване на репертоара ти в интернет“, разказа фронтменът на P.I.F. Димо Стоянов.

„С ISRC контролираш използването на всеки запис. Чрез стрийминг платформите музиката на артиста получава шанс да стигне до куп територии извън България.  Това значи потенциален приход. Представете си, че се наложи да минем през втори сценарий с карантината. При липса на сцена и жив контакт с публиката всичко пак ще върне към дигиталното и е добре да управляваме адекватно музиката си там“, допълни музикантът.

„Всеки творец със статут на продуцент, който цени труда си, трябва да притежава този универсален код за регистриране на продукцията си. Препоръчвам го на много от познатите ми, които са се захванали с музика. Накратко ISRC кодът е международният стандартен код за идентификация на звукозаписи и музикално видео. Продуцирах първия си звукозапис и музикално видео сам - "Отразен", а за да съм сигурен, че всичко е професионално изпипано, реших да задълбая малко по-дълбоко и да регистрирам творбата си по най-правилния и сигурен начин“, сподели Рафаел Пашамов, финалист в „Гласът на България“.

„Благодарение на този уникален код творбата ми може да бъде идентифицирана в най-различни платформи по целия свят. Живеем във време, в което информацията е най-скъпият ни ресурс, редом с времето. По този начин получаваме ценна информация за разпространяването на творбите ни. Вярвам, че всеки успешен продуцент би желал да знае повече за разпространяването на творчеството си, както и повече за ротациите и използването на звукозаписите или музикалните видеа“, каза още певецът.

Какви са стъпките за регистрация на ISRC вижте ТУК.