Известни са като "морските тюлени на България", но те самите предпочитат да бъдат наричани "бойни плувци".

За първи път легендарното формирование на флота разкрива за зрителите на bTV най-интересното от 50-годишната си история.

Днес морският специален разузнавателен отряд празнува половин век от създаването си. 

Началото на военноморският специален разузнавателен отряд е сложено преди 50 години на 1 октомври 1970. Сред първите в отряда е капитан I ранг Николай Николов.

„Така успявахме да ги подготвим. Знаят, че като пратят групата в Турция или Гърция, вероятността да се върнат е 10 процента. Това си е по световни статистики при използване на такива групи. Преодолява се и това“, разказа о.з. капитан I ранг Николай Николов.

За работата в отряда е необходима изключителна физическа издържливост и психическа устойчивост.

„Често са тренирани по този начин, в зоната на прибой в морето и са тренирани по този начин, на необорудван бряг, където неподготвен човек е трудно да се справи. Именно това нещо осигурява тактическа изненада на бойното поле“, обясни кап. II ранг Герман Славов.


И тъй като действат основно във водата бойните плувци преминават през специална програма на обучение.

„Трябва физически всеки един от нас да е подготвен, имаме си нормативи, всеки колега трява да ги подкрива. Ако мога да го разгранича - парашутният скок е по-опасен, а водолазното гмуркане е по-вредно  за организма. Примерно, стоварват ни някъде на километър от обекта, който трябва да атакуваме, разузнаваме и ние по водолазен способ се прехвърляме в тила на врага и оттам вече започва цялата работа“, каза старшина II степен Любомир Павлов.

"Налага се да свикнем с тази дейност, иначе не сме за тук. Морето само решава кого да остави и кого да си вземе", каза офицерски кандидат Петър Маринов.
Как се подготвят бойните плувци от "ТИХИНА" и какви мисии изпълняват - ще ни покажат Габриела Наплатанова и операторът Любен Кацаров в bTV Репортерите, в събота след вечерните новини. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!