Нашата свобода не ни е дадена даром. Това се казва в обръщението на Българския патриарх Неофит за Деня на Освобождението. В него има и индиректна критика към военната инвазия на Русия в Украйна.

„Със синовна благодарност към Бога и молитвена памет и поклон пред всички герои на българската свобода отбелязваме и тази година – в Третия ден на март – празника на Освобождението на свидното ни отечество от вековното иноверно иго. Прекланяме се пред Божия промисъл за православния ни народ и пред величието на подвига на всички онези, които са отдали себе си в жертва за нас и за свободата ни, и свидетелстваме още веднъж признателността си към тях“, се казва в неговото обръщение.

Патриархът обръща внимание на подвига и саможертва, които „днес ни задължават да ценим, да пазим и с цената на всичко да отстояваме великия дар на свободата, като градим настоящето и бъдещето на страната ни с ясно съзнание за отговорността пред поколенията“. Той ни съветва също така да следваме заветите на преподобния Паисий Хилендарски и на всички колоси на свободния православен български дух.

„Само преди броени дни отбелязахме 150-ата годишнина от кончината на Апостола на българската свобода, йеродякон Игнатий – Васил Левски. Паметта ни за него и всички наши предци, които отказваха да се примиряват с робската участ, ни припомня за пореден път, че нашата свобода не ни е дадена даром, но е резултат от дългогодишни, целенасочени и саможертвени усилия“.

В обръщението си към нация патриарх Неофит отбелязва също така, че „болка и покруса сме свидетели на нови опити за лишаване на страни и народи от този велик дар на свободата“, визирайки военната инвазия на Русия в Украйна. Той припомня, че свободата е неотменим елемент от достойнството на всеки човек и затова трябва да се брани с още по-големи усилия.

„Ето защо и мислите, и молитви ни трябва да бъдат не само с онези, които са извоювали българската свобода, но и с всички, които по един или друг начин, под една или друга форма, продължават да живеят лишени от великия дар на свободата“, се казва още в обръщението му.