Ще имаме ли на масата за Великден най-сетне български зеленчуци? По-малко от 15 на сто от зеленчуците на пазара в момента, са родно производство. Данните са от Държавната комисия по стокови борси и тържища.
В посетена от екипа ни оранжерия от две седмици берат български розов домат, който пазарът гълта буквално веднага. Въпреки голямото търсене обаче, производителят не е доволен, защото търговците много преди той да извади стоката си на пазара, вече са сложили етикети с българско производство на домати внос
Работниците, които по цял ден берат домати трудно могат да бъдат заблудени, дори и без стикер. Най-сигурният начин да разпознаем българския домат е когато го разрежем и го опитаме само със сол. Трябва да е много сладък.
Подобен експреримент на пазара е невъзможен и клиентът лесно може да бъде заблуден.
Оказва се, че от всичко изложено, родното производство се побира само в една торбичка.