Български учени сред най-добрите хора на науката в света. Признанието е на Станфордския университет, който е направил класация, която измерва колко пъти е цитиран един учен от останалите си колеги.

Сред най-цитираните в света е служебният министър на образованието академик Николай Денков и още 16 българи.

Професор Христов изследва процеси, които са невидими за човешкото око, защото протичат за свръхкратко време - десет на минус осемнайста от секундата.

„Това е може би единствената награда, която един учен би получил по време на кариерата си особено в България, така че от тази гледна точка е приятно човек да разбере, че е някъде в класацията на един водещ американски университет“, казва проф. Иван Христов.

От девет милиона учени по света има един процент, които са смятани за най-добрите учени в света. Сред тях са професор Христов, професор Василев и професор Милчев.

Професор Василев изследва какво ще замени въглищата и нефта като източник на базова енергия за човечеството. Има осем хиляди цитирания за това, че ще получаваме енергия от биомаса.

Четец за човешките гени също както четеца за баркод на стоките в магазина. Това е възможно благодарение на модела на професор Милчев как клетките минават през нанопори. Или как от мъглата да получаваме вода като събираме капките чрез набраздена повърхност.

Професор Милчев, професор Василев и професор Христов - те и още четиринайсет български учени са сред най-добрите учени в света според класацията на Станфордския университет.