Огромна отломка от китайска космическа ракета пада към Земята.  На 29 април Китай изстрелва ракета "Дългият поход" с първия модул на  новата си космическа станция в процес на изграждане "Тианхе". 

Снимка: btvnovinite.bg

След доставянето на модула ядрото остава неконтролируемо и в космическото пространство, а притесненията на учените – къде и кога ще се приземи?  

„Ние, заедно с европейски колеги, работим по моделирането на траекторията. Най-често всички тези отломки падат в една голяма територия в Тихия океан. Наричат това място гробището на спътници“, разказва доц. д-р Алексей Стоев от Института за космически изследвания и технологии към БАН. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според учените най-вероятно отломката ще падне на 9 май. Къде точно ще се приземи – ще стане ясно ден по-рано. Заради тежестта ѝ от 21 тона шансът да се разпадне в атмосферата е минимален. 

„Тя ще се разпадне в процеса ѝ на влизане в първите слоеве на атмосферата, когато ще започне да се движи хаотично и съответно ще се разкъса и ще изгори на по-малки парчета“, казва доц. Стоев.  

Снимка: btvnovinite.bg

А ако все пак падне на суша, то ударът ще е сравним със самолетна катастрофа. 

„Имало е случаи в историята – през 70-те години, когато голяма станция –„Скайлаб", пада неконтролируемо от орбита. Тя пада на територията на Австралия, надявам се, че това няма да се случи“, казва основателят на сайт за космонавтика Светослав Александров.  

Снимка: btvnovinite.bg

Учените са категорични – шанс  ядрото да се приземи на балканите няма. Най-вероятно ще падне в Тихия или Атлантическия океан.