Първа законна гей двойка в България – Софийският административен съд даде право на французойка и австралийка, сключили брак във Франция, да живеят като законно семейство в България.

Мариама Диало е гражданин на Франция. Кристина Палма е чилийка с австралийски паспорт. „Имаме граждански брак от преди две-три години, когато Франция прие закон, с който узакони гей браковете”, обяснява Кристина. Имиграционните власти у нас отказват разрешение за постоянно пребиваване на австралийската гражданка, въпреки брака ѝ с гражданин на Европейския съюз, каквато е французойката Марима. Те завеждат дело срещу отказа.

Съдебната битка на Мариама и Кристина в България идва броени дни след решението на Съда на европейския съд в Люксембург от 5 юни по подобен казус с румънски гражданин.

„Логиката на това, че когато в една страна член на ЕС има сключен според нейното право граждански брак, всички останали държави членки са обвързани да признаят този брак”, обяснява адвокат Христо Христев.

„Няма никаква причина щом един брак, който отговаря на закона в една страна от ЕС да не бъде признат в друга страна”, категорична е Мариама.