Българските производители ще подават документи, за да защитят името на традиционни храни пред Европейския съюз.

До сега българските продукти като сирене, мляко кашкавал и други традиционни продукти са били вписани в национален регистър, сега обаче местната защита за тях отпада и те трябва да бъдат вписани в европейски такъв. Според производителите това ще доведе до допълнителни административни разходи за тях, но няма да се отрази на крайната цена, която плащат потребителите за продуктите.

Производителите на млечни продукти вече подготвят документите, които трябва да подадат в земеделското министерство. От там те ще бъдат изпратени в Европейската комисия.

Млекопреработвателите планират да защитят наименования като "Българско кисело мляко", "Българско бяло саламурено сирене", "Български кашкавал". Това ще защити бизнеса и работните места у нас.

„Ако защитим това географско наименование, германецът дори да вземе млякото от България и го произведе в Германия, не може да носи името „българско кисело мляко”. Той може единствено, ако направи предприятието в България”, посочи Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите.

Според потребителските организации бизнесът трябва да защити всички традиционни географски продукти, които се произвеждат у нас, за да не пострадат потребителите.

„Тези продукти се произвеждат по рецепта, която е стара, използват се до ден днешен едни и същи продукти за създаването на крайния продукт”, коментира Пейо Майорски от Комитета за защита на потребителите.

Процедурите в Европа обаче са бавни, а бизнесът казва че ще има и разходи: „ За потребителя категорично ценово няма да се пренесе, разбира се, че една регистрация струва пари адвокатски хонорари и така нататък, но това ще е за сметка на сдружението от производители”, каза Зоров.

Според експертите защитата на определени географски имена за храните ще увеличи и популярността на някои региони у нас.

Предстои да видим дали, след като документите на българския бизнес бъдат внесени в европейските институции, ще има обжалване от страна на други държави.