Български лекар с иновативен метод в очните операции. С помощта на 3D очила за виртуална реалност и интерактивна операционна екипът му оперира най-разпространените очни заболявания.

Освен класически хирургически инструменти, в операционната от бъдещето има и техника като от киносалон. Преди време д-р Лукан Мишев открива нов метод, по който превръща класическата хирургия във виртуална. Днес използва 3D очила и триизмерен монитор, за да вижда човешкото око по-прецизно.

С времето открива, че между образа, който вижда и действията, които извършва, има закъснение от няколко милисекунди. Така допълнително развива идеята си и използва технология, първоначално пригодена за други цели.

„В света на игрите и пилотирането на дронове и аугментираната реалност има устройства, които работят на пет милисекунди закъснение и има достатъчна резолюция, която би ни позволила да оперираме”, казва д-р Мишев.

Освен съвременни триизмерни уреди, в операционната на д-р Мишев има и няколко камери, които му позволяват да е в непрестанен контакт с колеги от други страни. Операциите се излъчват на живо в интернет.

Заради практикуваната от него хирургия от бъдещето печели възхищението на специалисти от най-добрите болници по света.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!