Истинската красота се крие в простите неща, в току-що появилите се трапчинки върху лицето на щастлива жена или ситните бръчки около очите – спомени за преживени истории. Това е философията на фотографът Михаела Норок от Румъния, която обикаля целия свят в търсене на женската красота в най-чистия ѝ вид, без значение от възраст, произход или религия.

„През последните няколко години обикалям света с две неща – раница и фотоапарат. Не става въпрос за черти на лицето, пари или тенденции. Става въпрос за красотата – естествена и автентична”, споделя Михаела.

Снимка: Михаела Норок

Тя среща своите „Мадони” случайно, снима ги и после разказва историите им. Така създава своя „Атлас на красотата”, в който са събрани 500 портрета на красиви жени от цялото земно кълбо.  

Всяка от тях има собствена житейска история.

В търсене на истории Михаела преминава през Таджикистан, Индия, Етиопия, Америка и много други. Стига и до България, където среща красивата Диляна. Историята ѝ я грабва – момичето е отгледано само от майка си и още на 16 години започва работа в цветарски магазин, за да се издържа. Животът ѝ е труден, но днес има собствен бутик за цветя в София.

Снимка: Михаела Норок

„Михаела ме спря в центъра на София. Много хора може би не биха ѝ обърнали внимание, но тя ми разказа с ентусиазъм за нейната кауза. Нямаше как да не стана част от този проект”, споделя тя.

За Диляна цветята са нейното спасение. Тя призовава всички да разгледат снимките на Михаела, защото „в тях има много болка, много любов и много щастие. Всички жени са красиви и разнообразни – точно като моите цветя”.

Снимка: Михаела Норок

Всяка една от жените на снимките е изключително силна. Аня от Полша например е родена без крак, но винаги е мечтаела да тича. Благодарение на докторите, днес има възможност да осъществи детската си мечта.

Тази снимка е на три поколения жени, които са избягали от войната в Сирия.  

Снимка: Михаела Норок

Освен Диляна в обектива на Михаела попадат още две българки, учителят по цигулка Маргарита и хокейният състезател Цветана.

На красотата на българките вече се възхищава целият свят, а Михаела продължава да търси още жени, чиито истории да разкаже.