Български преподаватели, правозащитници и журналисти се присъединиха към апела на хиляди учени по цял свят срещу спирането на политиката за предоставяне на убежище.

Според протестиращите забраната за гражданите на 7 държави противоречи на действащото международно право и насърчава проявите на дехуманизация.

„Това е абсурд, като човек възмущението ми е огромно, заради това, че някой заради вярата и убежденията бива колективно наказан”, каза Виктор Лилов, който подкрепя протестите.

Скандалната за 21 век забрана обхваща 212 милиона души.

Един от тях е Ерън Макмел, доцент по Когнитивна наука в Калифорнийския университет в Сан Диего.

„Лично аз съм американски гражданин и не съм пряко засегнат, но работя с много студенти от чужбина. Oт „Фейсбук” научих, че един мой колега може да пропусне погребението на баба си, защото е роден в Иран и няма да може да се върне тук”, каза Макмел пред bTV.

Забраната на мюсюлмански имигранти провокира остра критика от страна на американските корпорации. Компании като Google, Microsoft и Uber също изразиха загриженост.

Междувременно американското посолство в София също предупреди хората с паспорти на Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен да не кандидатстват за визи и да не се явяват на интервюта.