Български евродепутати настояват да се създаде общоевропейски орган, който да следи за двойните стандарти при храните в Западна и Източна Европа.

„В момента ЕК прехвърля контрола към националните органи, но това е невъзможно да стане. Представете си как българската комисия прави изследване на продукти в Австрия и Германия и как санкционира един производител или разпространител, който е световноизвестен и голям”, заяви в предаването „Лице в лице” по bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.  

Той подчерта, че е необходима нова нормативна база, а ЕК трябва да създаде централен орган, който да има широки правомощия и да защитава потребителите.

„Двойният стандарт при храните засяга много държави-членки от Източна Европа, разликите са фрапиращи. Под една и съща марка се продават коренно различни продукти с коренно различни съставки”, отбеляза евродепутатът.

По думите му освен това в Източна Европа тези храни се продават и на много по-високи цени.

Радев беше категоричен, че това не се случва само с храните, а и с козметиката, с перилните и почистващите препарати.

„Също така потребителите трябва да се научат да търсят своите права, защото се оказа, че само в 4 държави-членки някой се е оплакал”, изтъкна Радев.

„Има дискриминация към гражданите на Източна Европа и това е недопустимо”, допълни евродепутатът.

„Тъй като няма законодателни предложения, на практика няма как българското председателство да направи нещо, защото в Съвета тази тема не е повдигната официално. Затова правим всичко възможно като парламент да стимулираме по всякакъв начин Комисията да излезе със законодателни предложения”, каза още Емил Радев.

Той и негови колеги предложиха бюджетът за защита на потребителите да се увеличи с 2,5 млн. евро, за да могат да се правят изследвания и кампании, за да бъдат информирани потребителите във всички държави-членки и да знаят правата си.