Българската православна църква ще окаже пълно съдействие и ще предприеме всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква, съобщиха от Светия синод.

Днешният положителен отговор на македонската молба води до две неща – Българската православна църква ще се застъпи за Македонската пред останалите, които не я признават.

И второ, Синодът определи комисия, начело със Старозагорския митрополит Киприан, която ще започне преговори с поместните православни църкви по дадения въпрос.

Тази сутрин пред Синодалната палата, с мълчаливо бдение, граждани подкрепиха молбата на Македонската православна църква. Няколко часа по-късно Светият Синод взе единодушно решение.

„При положение че Македонската православна църква признава Българската православна църква за своя църква-майка, Българската православна църква със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ”, се казва в съобщението.

Светият синод определи и Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяванетона канонически статут на МПЦ.

Неин председател ще е Старозагорският митрополит Киприан, а членове - Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивският митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.

Българската православна църква никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, отбелязват ще от Синода.

От своя страна Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия изрази благодарност към Светия синод на БПЦ.

„Днешното решение на Светия синод на БПЦ дава надежда за окончателното решение на статута на легитимната автокефална МПЦ в семейството на православните църкви. Очакваме и в бъдеще БПЦ да бъде постоянен сътрудник на МПЦ- Охридска архиепископия за постигането на необходимата цел”, се казва в специално съобщение на Светия синод на Македонската православна църква.

В него подчертава, че двете църкви носят отговорност пред своите православни народи, които споделят множество общи християнски ценности в изминалите векове.

Решението за Македонската православна църква се бави толкова години, защото е сложен и трябва много добре да се обмисли, каза по-рано преди заседанието на Светия синод българският патриарх Неофит.

Снимка: Ладислав Цветков

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с болшинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме “протегната ръка от МПЦ”, българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.  

Нито един от архиереите не се нае да прогнозира колко време ще отнемат преговорите с македонската и поместните православни църкви, но окончателно и единодушно решение по въпроса надали ще бъде взето до края на тази година.