От набраните средства в рамките на 19-ото издание на благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“ са подпомогнати първите 256 деца.

Експертният съвет към инициативата се запозна с постъпилите заявления за помощ, с приложените актуални медицински документи на всяко дете и направи мотивирано становище. Дарените средства са на обща стойност 474 799,27 лв.

За осигуряване на едногодишна медикаментозна терапия са подпомогнати 58 деца. Решението за подпомагане е взето на основание назначена терапия и посочен конкретен лекарствен продукт в епикризите на кандидатствалите за подпомагане деца. 

За 46 деца с ендокринологични заболявания е осигурено лекарството Genotropin. За 9 деца с нефрологични заболявания е осигурено лекарството CellCept. Едно дете с тежко вродено заболяване е подпомогнато за осигуряване на лекарството Sandimun neоral. Трите медикамента не се финансират от НЗОК за посочените в Епикризите на децата диагнози.

За осъществяване на допълнителна специализирана рехабилитация са подпомогнати 192 деца. 114 от тях страдат от различни неврологични и вродени заболявания, 59 са с диагноза аутизъм, а 19 са с глухота, състояние след кохлеарна имплантация и се нуждаят от слухово – речева рехабилитация.

Подпомогнати са и 6 деца с неврологични заболявания за закупуване на помощни средства и медицински изделия. 

Дарителската дейност на благотворителната инициатива продължава. Заявления за подпомагане на деца със средства от „Българската Коледа“ се приемат целогодишно.

Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за осъществяване на диагностика, лечение или рехабилитация, може да подаде молба за подпомагане.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!