За седемнадесета поредна година „Българската Коледа“ помага за по-добрата грижа за децата с различни хронични заболявания. При тази кампания темата на благотворителната инициатива на президента на Република България е „Заедно за децата с хронични заболявания – да превърнем надеждата в реалност“. 

Благотворителната инициатива помага вече години наред на едно дете от Хасково. Даниела Атанасова е на 13 г., родена е с диагноза, която  предполага ежедневни майчини и здравни грижи.

Майката споделя, че на 10 месеца са ѝ поставили диагнозата детска церебрална парализа. За да  има пълноценен живот, с детето започват работа рехабилитатор, логопед и психолог

За да получава необходимите здравни грижи, детето почти целогодишно живее с майка си в специализирана болница , където на 3 г. прави и първите си стъпки. Престоят в медицинското заведение, обаче, е недофинансиран от държавата и се налага семейството да доплаща. 

„Ние имаме право на една пътека в месеца – 10 дни, останалите  20 дни ние трябва да си платим престоя в болницата, 390 лв. Трябва да доплатя от моя си джоб, трудно се справяме  без помощ“, обясни майката Галина Христонова.

За да успее да покрие част  допълнителните разходи, вече десета година Галина разчита на „Българската Коледа“. „Няколко години подред 1000 лв. ни отпускат. Благодарение на „Българската Коледа“ свързваме краищата. И сега пак ще кандидатстваме, като се надяваме пак да отпуснат, да ни помогнат“, посочи Галина. 

Днес,  разчитайки отново на „Българската Коледа“, Галина преследва поредната си мечта – детето ѝ да проговори.