19-ото издание на "Българската Коледа" и тази година разчита на вашата подкрепа за децата.

Едно от децата, на които кампанията помага, е Георги от Бургас. Момчето се ражда без слух и без зрение, но ходи на училище, а близките му се надяват с помощта на дарители повече хора да успеят да стигнат до неговия свят. 

Дългоочаквано дете - Георги се ражда в шестия месец, тежи 700 грама, не вижда и не чува.

"Нашата история започна преди 14 години с едно екстремно преждевременно раждане. Първата ни мечта беше да преживее, защото седем дни той нямаше име, не се знаеше дали изобщо ще излезем от болницата. После да излезем от болницата, после да стигнем до Италия - най-различни мечти, една по една. Да проходи - много важна мечта", разказва майката на Георги - Мария Попова.
 

Мечтите се променят, а Георги не само оцелява, но всеки ден дава урок по общуване. Първо на най-близките си. След това на терапевти, учители, съученици, приятели.

След многобройни терапии, първо в Италия, а постепенно и у нас, Георги учи в основно училище "Петко Славейков" в Бургас. Тази година е в седми клас, макар и заради пандемията да не посещава занятия.

"Продължаваме да търсим занимания, които най-общо развиват мозъка. Например, такъв вид занимание е музиката. Виждаме, че той се концентрира, слуша, включително класически произведения. На живо има много по-голям ефект, защото цялото тяло възприема музиката", казва Мария Попова.

Един от приятелите на Георги е учителят по музика Петър. Освен че често свирят на китара заедно създават и песен – "Пътят на надеждата", чийто посланик е порасналото момче.

"В тази песен става дума за надеждата, за приятелството, за любовта, за музиката - всички тези роли са роли от самия живот на Георги. И ние го виждаме в клипа всъщност. Той не е режисиран, той илюстрира нещата, които го правят щастлив. Нашата мечта е той да намери мястото си в живота, да има приятели, да има хора, които го подкрепят и да може да комуникира с тях", споделя майката на Георги.

Мария знае, че детето ѝ няма да е като другите, но иска той да участва в техния живот.

"Дълги години сляпо - глухотата не беше считана за отделно увреждане, но вече и това се промени. В България има разработена методика, макар и съвсем в началото. Ние имаме щастието да работим с един от нейните създатели, в нейния център, където предимно се обучават глухи деца. Той винаги е много щастлив, когато е там", казва майката на Георги.

Тази Коледа ще е най-тежката за момчето, защото ще е първата без баща му, но Мария иска да не е най-тъжната.

"Бащата на Георги си тръгна точно на първи януари. За нас Коледата остава белязана с това събитие, но ние всъщност искаме да му покажем и на него, че ние не сме се отказали", споделя Мария Попова.

"Българската Коледа" през тази година е под наслов "Дари надежда на дете в беда" и всички средства от дарители ще бъдат използвани за спешната педиатрия и интензивното лечение на деца в критично състояние.

В празничния концерт на Рождество ще се включи цяло съзвездие от любими музиканти, а всеки ще може да го гледа на 25 декември от 20 ч. по bTV, на всички онлайн платформи на bTV, както и на честотите на bTV Радио.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!