Какво означава за България решението на руската енергийна компания „Газпром“ да се съобрази с регулациите в Европейския съюз, трябват ли ни нови енергийни мощности и има ли в страната енергиен картел – по тези теми спориха в предаването „Лице в лице“ по bTV Теменужка Петкова от ГЕРБ, Жельо Бойчев от коалиция „БСП за България“, Искрен Веселинов от коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, ВМРО и „Атака" и Илиян Матеев от движение „Воля“ на Веселин Марешки.

„Газпром“

Гостите бяха съгласни, че все още е рано да се правят коментари за решението на „Газпром“, както и прогнози дали и с колко би паднала цената на газа.

Бойчев отбеляза, че дори да имаме възможност за реекспорт, то има да се свърши доста техническа работа. Веселинов отбеляза, че България ще си върне права, които е имала до 2006 – 2007 г., но „некомпетентни политици“ са загубили. „Когато говорим за дупките в енергетиката, трябва да знаем, че те си имат автори, на тази дупка автор беше Румен Овчаров“, каза той.

Матеев коментира, че предложението на Москва не е резултат от колективно политическо усилие, а заради заплахата от сериозна глоба. Ние не сме проактивни, чакаме какво ще кажат началниците, отбеляза той. Петкова контрира, че България е предоставила на Брюксел цялата нужна информация, за да се стигне дотук.

Бойчев подчерта, че страната има нужда от директни доставки на руски газ –„както искате го наричайте – „Южен поток“ или газовия хъб „Балкан“. Алтернативата е през 2019 г. да започнем да внасяме руски газ от Турция, предвид все по-близките връзки на Анкара и Москва“, посочи той. В тази връзка Петкова съобщи, че преди броени дни Европейската комисия е отпуснала финансиране за предпроектното проучване за изграждането на хъба.

Големите проекти

Според БСП и Жельо Бойчев България твърдо има нужда от изграждането на нови мощности и това се е доказало през изминалата тежка зима.

Веселинов обаче подчерта, че е нужен подробен анализ, преди да се вземе такова решение.

Имаме нужда от нови мощности, но ако се използват по предназначение, а не както досегашните, каза Матеев. Той посочи, че в енергийния микс едва 5,8% от електроенергията е от АЕЦ „Козлодуй“, останалото производство на централата се изнася от частни фирми. Така печалбата на аеца за миналата година е 1 млн. лв., а на фирмите – близо половин милиард. Защо държавата не изнася този евтин ток?, попита той. Според Петкова това би било основание за поредната наказателна процедура срещу България.

Може би се спира изграждането на нови мощности, защото договорът на т. нар. американски централи изтича едва след 10 години, предположи Бойчев.

Има ли картел енергиен

Според Матеев не само има, но и той е „хванал за гушата вече и големия бизнес“. „Освен картел има и голяма контрабанда“, каза Веселинов. Бойчев посочи, че иска да се произнесат всички компетентни органи.

Вижте целия дебат във видеото: