Българско участие в историческа мисия в Космоса. Преди дни сонда на НАСА за първи път кацна на астероид и взе проба от него.

5-секунден досег на сондата „Озирис Рекс“ с астероида „Бену“ и взета 100-грамова проба – това е една от прекрасните стъпки на човечеството към космическото пространство, казва доц. Веселка Радева.

Той е ръководител на астрономическата обсерватория във ВВМУ "Н. Й. Вапцаров".

Зад историческия успех, осъществен за миг, стоят години наблюдения на астероида и изчисления на астрономи от целия свят.

Сред тях е доц. Веселка Радева, ръководител на обсерваторията на висшето военноморско училище, и нейните студенти.

Доц. Радева участва и в друга част от мисията – подбора на мястото на „Бену“, откъдето сондата да вземе проба.

„Озирис Рекс“ обикаля и снима астероида в продължение на година, а хиляди учени на Земята обработват изображенията.

"Страшно много изображения. Трябваше да бъдат измерени всички камъчета, които са на повърхността на астероида, докато се намери подходящото място, където да може сондата да протегне ръка и да вземе малко материал. Нека да изчакаме да се върне, да не се замърси материала, за да можем да разберем какво представлява „Бену“. Този интересен въглероден астероид, който прилича на диамант. Нещо много красиво", казва доц. Радева.

През следващите пет месеца „Озирис Рекс“ ще обикаля около астероида, докато се отвори прозореца за връщане. На Земята с взетата проба трябва да дойде през 2023 г.