Българската земеделска продукция често не стига до масата ни, защото се продава в чужбина на по-висока цена. Това твърдят собствениците на големи вериги заведения за хранене.

Така възниква въпросът - българска ли е шопската салата?

Българските ресторанти предлагат вкусна храна, категорични са чужденците.

„Ние харесваме българската храна, тя е толкова е вкусна. Моите любими ястия са тези с месо - например надениците, кебапчетата, а също и пилешкото“, казва в София Адреас Аншен, който е от Норвегия.

Шопската салата се харесва на всички гости от чужбина заради вкуса на продуктите, с които е приготвена. Но - продуктите за нея се намират трудно, защото повечето са за износ.

„И ние всъщност сме принудени да работим с домати от чужбина, с чесън от Китай. Чесънът от Китай е на по-добра цена от българския чесън“, казва ресторантьорът Ричард Алибегов.

 

Специалистите съветват след посещение в ресторант да пазим касовата бележка.

„Най-важната ни застраховка е касовата бележка, за да можем да докажем откъде даден продукт, който би могъл да влияе негативно на нашето здраве, е закупен“, коментира д-р Андрей Велчев от Сдружение за достъпна и качествена храна.

И през този туристически сезон Българската агенция по храните ще проверява заведенията по морето за това как съхраняват хранителните продукти и разполагат ли с документи за произход.