След повече от година чакане, първият български пациент е вписан в списъка на „Евротрансплант”. При подходящ донор на бял дроб, ще бъде извършена трансплантация във Виена.

В началото на април 29-годишната Илияна Христова от Варна замина за Виена, за да бъде оценено състоянието й. След прегледите тя беше одобрена за белодробна трансплантация.

Развръзката идва след като през януари беше сключено споразумение с клиниката във Виена, което ще даде възможност на няколко българи да получат шанс за живот.

Екип от български лекари замина за обучение в австрийската столица през май. У нас не се извършват белодробни трансплантации, но за животоспасяващата операция чакат 16 души.

Още като бебе Илияна Христова е диагностицирана с муковисцидоза. Състоянието й се влошава, а след разрива между страната ни и „Евротрансплант” вече близо две години чака трансплантация.

През тези две години ние живеехме в неизвестност, това за един тежко болен, умиращ пациент е много тежко, допълнително уврежда състоянието, казва Илияна.
От Здравната каса съобщиха за bTV, че няма административни пречки за лечението ѝ.

Националната здравноосигурителна каса е изпълнила ангажиментите си, произтичащи от европейските регламенти и българското законодателство, обявиха от касата. 

Сега за трансплантация на бял дроб чакат 17 души. Добрата новина за Илияна дава надежда и на другите, очакващи трансплатанция.