Българка е сред малкото жени композитори на филмова музика в Холивуд. Броени дни преди концерта с нейни творби в България тя разказа за кариерата си пред bTV. 

Филмът „Ага” покори журито на „Берлинале” благодарение и на музиката, създадена от Пенка Кунева.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всеки човек привнася своя собствен опит, своите собствени изживявания, когато гледа този филм. Аз трябва да кажа, че този филм ме е карал да плача съвсем искрено, независимо че съм го гледала 50 пъти”, признава тя. 

Повече от 20 години Пенка Кунева работи в Холивуд като композитор и оркестратор.

„Аз завърших музикалната академия през 90-а година и получих стипендия за университета „Дюк”. Цял живот съм обичала писане на музика към театър, обичам да разказвам истории, и така моята мечта беше да работя като композитор за филм, за видео игри”, заяви тя. 

В творческата биография на Пенка Кунева са заглавия като „Трансформърс”, „Илизиум”, „Играта на Ендър”. Тя композира и оркестрира музиката на популярните видео игри „Принцът на Персия - Забравените пясъци”, „Светът на Уоркрафт: Легион” и много други.

Снимка: btvnovinite.bg

Някои от тези композиции ще бъдат изпълнени на живо в концерта „Светът на музиката за видео игри”.  

„Концертът е част от поредицата „Музиката на Америка”. Той е уникален с това, че най-добрата оркестрова музика за видео игри се представя в класическата зала „България” от голям оркестър”, отбеляза Кунева.