Притеснително е това, че един служебен кабинет, който се смята за най-ефективният модел по време на политическа криза, всъщност е зациклил на темата подслушвания. Това заяви пред bTV председателят на НСИ и бивш служебен премиер Ренета Инджова, обвинявайки до голяма степен властите в лицето на кабинета на Марин Райков и президента за „пренебрегването” на задълженията им към НСИ.

Според Инджова, докато Росен Плевнелиев обещава прилагане на датски стратегии за енергийна ефективност, всъщност жизнено важни български стратегии не се приемат и прилагат навреме. Става въпрос за Стратегията за НСИ за периода 2013-2017 г., който МС трябвало да приеме с голямо закъснение, но не го направил. Вследствие на това страната ни щяла да плаща огромни санкции от страна на ЕС заради неспазване на директивите зпо отношение на статистическите данни.

Освен това от години НСИ не получавало и лев за развитие на проектите си, а се ползвало само „на ишлеме” – на гърба на всичките 1100 служители, оплака се Инджова и добави, че ако сега я отстранят от пост заради думите й, "няма да е първият път, в който заради добро управление получавам санкция".

Скандални подробности от „кухнята”

Инджова разказа още, че в институцията, която ръководи има порочни практики по отношение на обществените поръчки. Тя даде конкретен пример – наложело се да отсъства от НСИ за месец и половина поради счупен крак. Когато се върнала, заварила сключена от заместника й сделка за фирма-посредник, закупуваща всички самолетни билети за служителите на института. Въпросната фирма купувала билетите на възможно най-високите пазарни цени.

„Направена е била обществена поръчка набързо, без да се направи проучване, без да се видят възможно най-евтините варианти. После се даде обяснение, че вече критерият не бил по цена, а по качество. Причината е в контролиращите органи, те ен са ан място”, посочи Инджова.

Тя се оплака, че вече 7-ми месец въпросният служител на НСИ не може да бъде уволнен – първо, защото той е на назначение на МС и второ – защото излязъл в болничен и представял фалшиви документи от ТЕЛК.

„Вицепремиерът и финансов министър ми казва също така, че не е демократично да го отстраним. А аз не искам да плащам заплата на този служител повече”, отсече Инджова.