България и Русия търсят начин да заобиколят европейското законодателство за осъществяването на газовия проект "Южен поток". Това съобщава руската агенция ИТАР-ТАСС, като се позовава на свои източници.

В Евросъюза действа забрана компания, която добива нефт, да управлява еднолично транспортни газопроводи. Затова е обсъждана е идея тръбата в българския участък да бъде обявена не за транзитна, а за добивна. Подобен особен статус имат тръбите в държави като Германия, Франция и Белгия, които добиват нефт в собствения си шелф.

За разговорите между София и Москва е станало ясно по време на среща между руския енергиен министър и европейския енергиен комисар. Според руската агенция тръбата на "Южен поток" може да се използва в бъдеще от компанията OMV, която проучва запасите от природен газ в блока „Хан Аспарух" в българския черноморския шелф.

Междувременно кораб от Ротердам пристигна днес в пристанище "Бургас изток - 2". На него ще се заваряват 12-метрови тръби за морската част на газопровода "Южен поток", съобщиха от "БМФ порт Бургас" ЕАД. Дружеството стопанисва част от бургаското пристанище. Тръбите ще се заваряват по четири и по-късно ще бъдат полагани в морето. Тръбополагащият кораб ще остане в Бургас до приключване на дейностите по морската част на газопровода.