Не спират дискусиите около идеите за реформи в осигурителния модел. Българите вадят от джоба си 2 милиарда лева годишно за здраве. На толкова са оценени преките лични разходи, сочи проучване на „Алфа рисърч”.

Според проучването 51% от хората смятат, че е възможно да се създаде нов модел на здравеопазване, който да е в полза на пациенти и лекари. Скептични са 25 на сто.

На въпрос "Съгласни ли сте да внасяте повече средства над сегашната здравна осигуровка" - едва 6 на сто отговарят с "ДА". 69 на сто казват "НЕ".

При по-детайлно проучване на нагласите, 43 на сто все пак казват, че допълнителна застраховка може и да се окажа добра стъпка, но само ако преди това се затегне контролът и ако се гарантира, че доплащането от страна на пациента ще спре.

Иванка е онкоболна. Започнала е химиотерапия. Скептична е към идеята до определена сума лечението в болница да се плаща от касата и пациента, а над тази сума – изцяло от застрахователя.

Скептична е, че доплащането ще спре, и по още една причина – болниците ще могат да работят на по-високи цени от национално договорените, като разликата ще се плаща от пациента или чрез доброволна застраховка, ако има такава.

От сектора успокояват, че това няма да отвори "нова врата" за доплащане, тъй като конкуренцията между болниците няма да го позволи, а и влизането на застрахователите в системата ще я дисциплинира.

"Застрахователите са изключително трудни платци, изключително икономични за системата, защото нито един лев не може да бъде похарчен без да е обоснован", каза Андрей Марков, от Българска болнична асоциация.

"Разумната гледна точка би било да преминем към изсветляване на цените в здравеопазването и всяка болница да бъде задължена да публикува своите цени и пациентите да решат”, заяви здравният икономист Аркади Шарков.

От здравното министерство твърдят, че пациентите няма да са ощетени, а с парите от здравната застраховка ще се повиши качеството.

"Ще се гарантира по-добро качество на услугата в болниците, гарантира допълнително сключване на програми в извънболничната помощ, които да могат да обгрижат човека от всякъде", обясни Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

Според предложенията ще се създаде гаранционен фонд, който ще покрива плащания, които не могат да се извършат от пациента или застрахователя.

И още данни от проучването – едва 35 на сто от българите знаят на каква сума се осигуряват. Още по-малко пък са тези, които са запознати с размера на здравноосигурителната вноска.