Българските граждани на Канарските острови ще могат да се придвижват до разкритите избирателни секции там без необходимост от представяне на отрицателен тест за коронавирус.

Представителството на правителството на Канарските острови ни уведоми, че със свое решение от 22 март е приело пътуването с цел гласуване на българските граждани, пребиваващи в автономната област, до разкритите избирателни секции на Тенерифе, Лас Палмас и Лансароте за обективна причина.

Съгласно решението на българските граждани няма да бъде изискван задължителния по принцип за пътуване между островите на архипелага отрицателен тест за активна коронавирусна инфекция.

Необходимо е обаче всеки гражданин, желаещ да гласува, да представи собственоръчно попълнена декларация по образец, както и издадено от българското посолство в Мадрид удостоверение.

Молби за издаване на удостоверение, придружени от копие на български документ за самоличност и испанска карта за пребиваване (NIE), могат да бъдат изпращани на имейл адреса на посолството: Embassy.Madrid@mfa.bg