С отрицателни тестове за опасния коронавирус са двамата български студенти, евакуирани от китайския град Ухан. Въпреки това те остават под строго наблюдение във Военномедицинска академия. Двамата са изолирани в инфекциозното отделение на болницата.

Момче и момиче са студентите, настанени във ВМА. Двамата пристигнаха снощи от Ухан. Още с пристигането си в лечебното заведение са им направени тестове за коронавирус. Резултатите показват, че нямат признаци на заболяването, но трябва да бъдат наблюдавани, защото инкубационният период е между 6 дни и две седмици.

Снимка: btvnovinite.bg

Заради опасност от евентуално заразяване по време на полета след седмица на двамата ще бъде направен и повторен тест за коронавируса. Според д-р Ангел Кунчев липсата на информация за заболяването е основната пречка за борба с него. 

Все още не е ясно и откъде точно е тръгнала заразата. Има съмнения, че е от пазар в Китай.

„500 взети проби от този пазар – 33 проби са положителни. Въздушно-капковият механизъм е ефективен и хора, намиращи се на около 2 метра от носителя, са под въпрос, че могат да получат вируса“, обясни д-р Кунчев. 

В болница „Св. Марина“ във Варна е настанен 43-годишен мъж, завърнал се от Китай. При него на летището е установена повишена температура и зачервено гърло. Назначени са му изследвания. Тепърва ще стане ясно какви ще са резултатите от тях.

Снимка: btvnovinite.bg

В готовност да приема пациенти със съмнение за коронавирус е и областната болница в Бургас.

Жената от Добрич, която беше приета преди 6 дни в инфекциозното отделение в града, е в добро състояние и резултатите ѝ са отрицателни.

От Световната здравна организация съветват хората да избягват контакти с болни хора, особено такива с кашлица и често да си мият ръцете, включително с дезинфекциращ препарат, защото вирусът навлиза през очите, носа и устатата.             

Междувременно от съображения за сигурност властите у нас въведоха извънредни мерки по летищата, като се следи температурата на всички пристигащи чрез термокамери.

Снимка: btvnovinite.bg

Те следят пътниците от момента на кацането до паспортната им проверка. Ако при някого бъде установена температура над 37 градуса, той се отделя в специална стая за преглед и анкета.

„След като се установи, че пасажерът има температура, той се отвежда в стая. Тези, които имат температура, се извеждат от летището, като това не става през коридора, в който вървят останалите пътници, а през отделен коридор“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.  

Снимка: btvnovinite.bg

При съмнение за коронавирус автомобилът отвежда човека съответно в Военномедицинската академия в София, "Св. Марина" във Варна или в Университетската болница в Бургас.

С особено внимание здравните власти ще наблюдават пристигащите от Истанбул, Москва и Доха.

Снимка: btvnovinite.bg

Мерки за контрол през термокамери вече са взети по много от големите летища по света. Мобилни камери вече работят на Терминал 1 и Летище Бургас, а до края на седмицата такива камери ще има и във Варна.

Засилва се контролът и по морската ни граница. При задължителните проверки от държавните институции новото е, че здравните ще са с приоритет.