Българинът задлъжнява с по-малки суми за пръв път от 2013 г. насам. Данните на фирмите за събиране на дългове показват, че от началото на годината средната сума на просрочените плащания намалява с една трета спрямо миналата година.

Така българинът има средно просрочени задължения от 728 лева на фона на над 1000 лева година по-рано. Колекторските агенции отчитат, че намалението е прецедент, откакто правят проучвания у нас.

Снимка: btvnovinite.bg

Профилът на длъжника също се променя - това вече е млад мъж с добро образование и трудов договор. В повечето случаи  това са необвързани млади хора, които теглят потребителски заеми за различни стоки.

Георги Великов сменя дефектна съдомиялна машина, която взел на изплащане. Казва, че е възпитан да се "простира според чергата си" и се старае да не харчи повече отколкото получава.

"Моят опит сочи, че като се вземат малки кредити плащаш големи лихви. Мислиш си, че имаш някакъв стандарт и изплащаш много пари за уреди, които реално може и да не ти трябват”, споделя той. Самият той също работи зад граница, но за да си купи жилище. Покрай обзавеждането му купува и стоки на изплащане.

„Два пъти ми се случи да ми се обадят, но просто бях забравил да платя, но нямах. Аз си вземах заплата и редовно си изплащах вноските нали. Виждал съм ситуации на други, които не могат да плащат и особено след събирачите, нараства двойно", каза той.

Когато се стигне до фирма за изкупуване на дългове, според събирачите най-важното е длъжникът да не се "покрива".

Според проучването най-много некоректни платци има в Стара Загора, Велико Търново и Бургас.