Българският потребител все по-често става мишена на онлайн измами. В повечето случаи клиентите са подведени от добре направени, "уж" европейски страници. 

Масово обаче зад измамата стоят сайтове, регистрирани извън ЕС, което не дава никаква защита на правата ни.

Симона и съпругът й поръчват маркови маратонки от италиански сайт. Симона Дончева посочва, че цените са били реални, а след поръчката от сметката им са били изтеглени 161 лв.

Три месеца след като от доставката няма и следа Симона се опитва да се свърже с търговеца - телефон или адрес няма - единствено контактна форма.

70% от сигналите до европейския потребителски център са именно за проблеми при пазаруване онлайн. Измамните сайтове вече заблуждавали с професионален вид.

„Обикновено са под 100 евро сумите, но има и крупни измами с трактори, коли каравани, където вече става въпрос за хиляди евро”, посочва Игнат Арсенов от  Европейски потребителски център. Такива са между 5 и 10 случая в годината. 

Снимка: btvnovinite.bg

Съветват преди да платим, да проверим сайта в търсачките scamadviser.com или whois.domaintools.com

„Тези сайтове са с доста кратък живот – един например е на 33 дни и след още толкова ще изчезне и ще създаде друг”, коментира експертът.

Оказва се, че собствеността на сайта е скрита и съвсем не е регистриран в европейския съюз.

Снимка: btvnovinite.bg

При всички случаи риск е липсващата информация за търговеца - най-малкото - няма как да върнем стоката, каквото право имаме.