Всички туристически дейности – вътрешни и външни, се забраняват до 13 април. Трима министри днес призоваха да не пътуваме. От полунощ България затваря границите си.

Всички, пристигащи на нашите пунктове от 16 страни, няма да бъдат допускани.

Ето и страните:

Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдиви, Непал, Шри Ланка, Испания, Италия, Корея, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Летище София е почти празно, посрещачите не се допускат вътре от съображения за сигурност. У нас няма да се допускат само хора от рискови държави. Забраната не важи за български граждани и техните семейства, както и за постоянно и дългосрочно пребиваващи и техните семейства.

Те ще имат право да се върнат у дома, но след това са длъжни да спазват наложената им карантина. По-добре е обаче в тази ситуация да си останат у дома, за да не бъдат блокирани по границите между различните европейски държави, призоваха от външното ни министерство.

Властите у нас призоваха българите да не пътуват при обявеното извънредно положение.

„Не е време за туризъм, нито за пътешествия, не е време за приключения, време е за отговорност към всички“, заяви министър Росен Желязков.

От „Гранична полиция“ предупредиха, че от полунощ ще контролират новата мярка.

„Различното, което е в момента, е това, че ще бъдат връщани европейски граждани, които идват от тези 16 на брой държави. Това е съобразено с въведеното извънредно положение“, потвърди комисар Румяна Борисова.

Трафикът по границите ни е намалял драстично през последните дни. На „Калотина“ е пусто, пътници няма, в намален състав са и работниците на близкия строеж.

Опашката от камиони обаче е километрична.

През Сърбия камионите минават само с полицейски ескорт, разказва Димитър, който се прибира от Италия у дома след кошмарно пътуване.

„След около 4 дни се добрах до България. Границата Италия-Словения е блокирана, Хърватска-Сърбия също“, разказа Димитър Димитров.

С полицейски ескорт ще влизат само транзитно минаващите през страната ни тирове. Тези, които се прибират, като Димитър, ще остават под карантина.

Чуждите превозвачи от рискови страни ще трябва в рамките на 24 часа да извършат всичките си дейности и на българска територия и да напуснат страната.