България взима мерки Турция да не се меси в политиката у нас, обяви служебният премиер Огнян Герджиков.

Междувременно страната ни привика на инструктаж посланика ни в Анкара Надежда Нейнски. От вчера вечерта посланик Нейнски е на българска територия и е викната на консултации в Министерството на външните работи (МВнР).

Тя ще получи указания по две теми – предстоящите избори, за които ще има разкрити секции и на турска територия, и усложнените отношения между Европейския съюз, от който България е част, и Турция.

И МВнР, и посланик Нейниски днес запазиха мълчание.

През последната седмица напрежението ескалира, а днес отново се чуха гласове в Турция, че страната би могла да пусне в Европа 15 хил. бежанци.

Как трябва да действаме срещу опитите за намеса

Според експерти на дипломатически език привикването на турския посланик Сюлейман Гьокче в МВнР било първа стъпка, а консултациите с българския й колега – втората стъпка. Възможни са и следващи. И спрямо Турция, и спрямо Гьокче.

Анализаторите виждат тревожни тенденции у нас и отчитат ролята на Гьокче. Има информация, че той е ходил около 20 пъти на частни посещения в района на Кърджали.

Речта на Ахмед Доган – как я разбраха политиците

Междувременно едно политическо послание разбуни духовете сред партиите.

След дълго мълчание почетният председател на ДПС Ахмед Доган заговори за създаване у нас на "интелигентен български национализъм". В открито писмо той направи и анализ на събитията у нас и в съседна Турция.

Доган каза още, че чрез натиск, рекет и принуда в Турция се прави опит за легитимиране на неоосманизма, а играта вече е ва банк.

Снимка: bTV

Доган няма да се изненада, ако има трансфер на конфликтност на Балканите и в Европа.

И допълва, че чрез референдума на 16 април ще се направи опит за превръщането на Турция в султанат, което е безумие.

Снимка: bTV

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че прочитът на мнението на Доган за процесите в Турция трябва да е и между редовете.

Между редовете той ни казва, че ДПС е патриотична партия, при която, ако стане проблем с бежанците и Реджеп Ердоган ги изпрати към България, българските турци ще застанат срещу подобна политика на Турция, смята Борисов.

Според него изказването на Доган отваря врата за коалиция след изборите с патриотичните партии и БСП. Патриотите отричат подобен сценарий, но са съгласни, че в Турция има преврат.

Повечето партии откриват в процесите в Турция сериозен проблем. И предлагат мерки. Десните искат рейсовете с хора с двойно гражданство, идващи от Турция, да бъдат блокирани. В ляво искат консолидирана българска позиция.

От АБВ обявиха още, че дори по времето на Източна Румелия намесата у нас е била по-малка. 

Повечето партии днес бяха категорични, че трябва да се действа твърдо, но дипломатично.