България втвърдява тона към Северна Македония. Президентът Румен Радев призова политическия елит у нас към консолидация и прилагане на европейските механизми за разрешаване на спора със Скопие веднъж завинаги.

Румен Радев заяви, че този път Северна Македония трябва да признае причините за  случилото се с Християн Пендиков. „Ясно да заявят, че това е престъпление е от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай, а е престъпление от омраза“, каза той.

Президентът подчерта също така, че „пътят на Северна Македония към Европейския съюз сега зависи от действията на властите в Скопие и вписването на македонските българи в Конституцията“.

„Както трябва да бъде в една европейска държава. Ние по този критерии ще съдим. Ако те продължават да блокират български участия под каквато и да е форма - те се самоблокират за ЕС. Знаете че аз два съвета бях сам срещи всили и налгах вето докато Европейския съюз не приеме, че това не е просто двустранен проблем, а за елементарни човешки права“, каза още Румен Радев.

Президентът присъства на празника на българските традиции и обичаи „Сурва“ в Перник. От там той призова депутатите да използват оставаща им седмица, за да приемат окончателно текстовете, уреждащи механизма за контрол на главния прокурор.

„Ето тук чуваме сега чановете, част от маскарадните игри, силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха че дните на парламента са преброени тогава изведнъж се втурнаха да решават този въпрос, всеки да покаже, че има желание , но може би с тайната надежда че това няма да стане. Ясно ни е,  че механизмът за контрол на действията на главния прокурор е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен“, каза още Радев.

Държавният глава коментира и идеята за евентуален референдум за президентска република. „Специално за моята институция аз нямам нужда от посредници с българските граждани, ако аз имам намерение за промяна сам ще го заявя“, каза той.

Президентът се обърна към политиците по темата Северна Македония: „Изключително е важно да имаме консолидация на нашите усилия. Да може тези партии и лидери, които призоваваха, спомняте си за вдигане на ветото, които се опитваха да заличат от общественото съзнание тежкото положение на македонските българи - всички да се обединим така че да се използват всички европейски механизми.“

В краткосрочен план българската дипломация ще настоява пред Скопие за конкретни мерки за защитата на македонските българи, посочи още Румен Радев.