България е в челото на класацията по брой на инфаркти. Според лекарите една от причините е липсата на профилактика. Добрата новина е, че инвазивната кардиология вече не е лукс дори за малките болници. Примерът е от Хасково, където пациентите с болни сърца получават помощ веднага.

Първите 60 минути след инфаркт са решаващи при лечението на пациента, затова и лекарите го наричат златния час, който спасява живот. Това добре разбира Недялка Георгиева - на 75 тя получава втори инфаркт. Първият път я спасили на косъм, защото се наложило да бъде транспортирана в друг град. Сега обаче лечението идва на 10-тата минута. „Веднага ме сложиха на масата. Много съм доволна от лекарите. Просто толкова бързо реагираха. Благодаря, че ми върнахте сърцето и здравето”, казва възрастната жена.

Тя се оставя в ръцете на д-р Севдалин Топалов. За лекаря, който е оперирал хиляди пациенти, интервенцията е рутинна, но въпреки това изненадите не липсват. „Един млад мъж, който беше с т. нар. стволов инфракт, а те много рядко оживяват, но за мой, и негов късмет най-вече, нещата се получиха много добре. И той е жив и здрав. Любопитното е, че той е на 54-55 години вече, след три месеца дойде много добре и каза че има 400 кила ракия и кой щял да я пие. Нашия отговор беше, че той вече не трябва да пие ракия”, разказва кардиологът.

Най-големия враг на сърцето са цигарите, алкохолът и мазните храни. Според статистиката инфарктът по-често удря мъжките сърца, но след определена възраст жените са по-застрашени.

Има обаче и много митове, които лекарите отричат - например, че учестения пулс убива по-бързо сърцето. „Това са митове, че човек се е родил с определен брой удари на сърцето. Това не е вярно", уверява д-р Севдалин Топалов.

Най-лесният начин да установиш колко бързо бие сърцето е чрез измерване на пулса. Ако ударите са над 100, това натоварва сърцето, но не го убива. Ако обаче са под 40, със сигурност сърцето има нужда от ремонт.