Служебният кабинет спешно търси свободен терминал за доставка на втечнен газ в "12 без 5". България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите, обяви енергийният министър.

Така до изтичането му остават по-малко от 24 часа.

Събират се оферти от компании със слотове в Гърция и Турция, но решение на кризата няма. Все още не е ясно и дали можем да си позволим цената, които евентуално ще бъде предложена.

До утре, 19 август, страната ни трябва да посочи терминал за доставка на втечнения газ и форсмсжорно да реши къде да бъдат разтоварени танкерите .

„Вчера имах среща с зам.-министъра по енергетиката на Турция, който пое ангажимент преди изтичането на срока да отговори дали при тях има терминали, които можем да и ползваме през следващите месеци за разтоварване на тези танкери“, обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов.

Междувременно стана ясно, че интерконекторът с Гърция е успешно свързан с газопреносна мрежа на България.

Надеждите на правителството са, че на 1 октомври по газовата връзка България - Гърция ще потече газ.

„Приоритетно започваме да преговаряме с Азербайджан, с няколко други компании, включително и турски на база на това какви количества могат да доставят те, ако се наложи ние ще подновим разговорите с Газпром“, посочи министърът.