Нов многофункционален спасителен кораб ще има България след кризата с „Вера Су“. Проектът ще се финансира от оперативните програми на Европейския съюз. Това обяви пред журналисти транспортният министър Христо Алексиев.

„Подготвено е задание за проектиране и строителство на многофункционален спасителен кораб за нуждите на Република България. С мои усилия изграждането на кораба влиза в ОП „Транспортна свързаност“, обясни той, като подчерта, че става дума за приоритетен проект и може още в началото на следващата година да се задвижи процедурата.

По-късно Алексиев уточни, че са предвидени общо 12 млн. евро бюджет, с които могат да бъдат изградени два съда – 45-метров и 30-метров. Корабите ще могат да се използват като влекачи, за пожарогасене и за спасяване на бедстващи в морето с помощта на дрон. Министърът посочи, че на борда на плавателните съдове ще се обучават студенти и ще се извършва и научна работа.

„Какво правим по отношение на „Вера Су“? Ние успяхме и направихме една много успешна операция, но нещата не трябва да спират дотам. „Вера Су“ е на сух док и ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен, държавата е задържала този кораб, той е нейна собственост – ако разходите не бъдат поети от застрахователите, ще се продаде на открит търг“, каза Христо Алексиев.

По думите му срокът за плащане на разходите изтича през следващата седмица и, с оглед състоянието на кораба, вероятно ще се продаде за около 3 млн. лева, което би покрило разходите по акцията и последващия авариен ремонт.

Сега предстои промяна на морските пътища на България, за да бъдат отдалечени от сушата, а цялата акция с „Вера Су“ ще се изучава от студентите в ТУ-Варна.