Обилен сняг, бурен вятър и ниски температури блокираха част от пътищата в страната. Няма бедстващи хора, на всички, които са подали сигнали им е оказана помощ.

В Добричко, Силистренско и Русенско положението по пътищата е най-тежко. Там ще се наложи използването на роторни снегорини.

В 7 ч. тази сутрин беше отворена за всички МПС магистрала „Тракия” между Карнобат и Бургас. Снощи пътят беше затворен заради силен вятър и нулева видимост. Възстановено е и движението на всички МПС по път III-208 от разклон Ветрино до гр. Провадия, в област Варна, както и по път III-6009 в участъка разклон Миролюбово - Изворище от км 0+000 до км 9+100, в област Бургас.

„През нощта имаше доста обаждания на телефон 112 във връзка с бедстващи хора, но на всички беше отреагирано на момента. Няма нито един човек, който да не е изваден от преспите”, посочи пред bTV областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Ангажирани в областта са 65 машини, които са изсипали 600 тона сол и пясък по настилките.

Сред спасените има и група туристи от Несебър. „Въпреки предупреждението да не се пътува през нощта, има граждани, които поемат този риск”, коментира той.

Два снегорина са закъсали между Ахелой и Каблешково, Дюлинският проход и пътищата Средец – Вълчаново ханче и Бургас – Поморие са затворени. Общините Малко Търново, Поморие, Айтос и Руен са без ток, екипи на енергото вече работят по отстраняване на авариите.

В района на София автомагистрала „Хемус” е затворена за движение за тежкотоварните автомобили.

На Северозапад ситуацията също е тежка. Тежкотоварните автомобили се отбиват за паркиране край Видин и преди разклона за Дунавци.

Участъкът е почистен, заснежен и на места - заледен.

Вчера роторен снегорин разчисти пътя от Оряхово до Селановци, тъй като имаше голям риск селото да остане откъснато. То, както и част от града, бяха без ток. Преспите са високи по 3-4 метра на най-тежките места.

48 часа вече без прекъсване работят 9 общински снегопочистващи машини, каза кметът на Оряхово Росен Добрев. Освен тях има и 11 снегорина на пътната служба. „За първа година съм доволен от тяхната работа”, коментира кметът.

Снимка: bTV

Селановци е най-голямото по площ село у нас и има около 80 км улична мрежа. Тя е проходима, каза кметицата Росица Койнова.

Децата са спрени от училище. Към момента всички възрастни хора са обслужени от социалния патронаж.

Големи са и навяванията в района на Борован.

В Родопите преспите също са изключително големи. Въпреки това няма затворени пътища, откъснати населени места и бедстващи хора, каза пред bTV областният управител на Смолян Недялко Славов. 3 населени места в община Неделино са без ток. По пътищата се движат само автомобили до 12 тона, снабдени с вериги.

Снимка: bTV

90 машини обработват настилките, като те имат готовност и за образуването на поледици.

В Североизточна България снеговалежът не е толкова силен, но заради навявания и ниска видимост има затворени пътища – Шумен-Силистра, Шумен-Разград и пътя за Бургас. Част от АМ „Хемус” също е затворена.

В Добричко над 10 села вчера бяха без ток и няма информация дали електроподаването е възстановено.

Голяма част от училищата са затворени.

В Плевенско тежкотоварни камиони повече от 24 часа престояват край пътя, сигнализират зрители в платформата "Аз, репортерът".

Снимка: Аз, репортерът

Въпреки тежките метеорологични условия железопътната инфраструктура в страната е проходима при зимни условия, съобщиха от НКЖИ.

Седем снегорина и стотици служители на компанията разчистват денонощно в районите с обилни снеговалежи и навявания. Чистият се районите на гарите и постовите кабини. Експлоатационният персонал е снабден с гребла, стъргалки, ледоразбивачки и всички необходими материали за почистване на жп стрелките.

Прогнозата за следващите 3 дни е за усложняване на обстановката от очакваните средиземноморски и атлантически циклони, които ще преминат над страната. Температурите ще паднат до минус 15, минус 20 градуса, което е предпоставка за поледици, предупреждават от пътната агенция. От там призовават шофьорите да не тръгват на път, ако не се налага.

Какво е положението във вашия регион? Изпращайте ни снимки и видео на платформата "Аз, репортерът"!