Превозвачите заплашват да оставят магазините без стока и да спрат автобусните линии на 13 януари, когато планират национален протест срещу тол системата.  

В понеделник камионите няма да излязат да зареждат или да доставят стоки. Ще спрат автобусите по почти всички междуградски дестинации в страната. Затова е добре хората да не планират пътувания за тази дата, предупреждават превозвачите.

Причината за недоволството са тарифите, които ще плащат за да ползват пътищата, а заради цените и липсата на диалог настояват за оставката на регионалния министър Петя Аврамова.

Превозвачите настояват за по-ниски цени и за по-малко  платени пътища. Според тарифите - автобусите ще плащат по 9 стотинки, а големите камиони - като на Евгени Бойчев - до 36 стотинки на километър.
 
По трасето между Ботевград и Мездра е оставал заклещен с дни заради катастрофи и е изоставал от графика си.

„Този участък просто е трагедия, ако стане катастрофа, просто измъкване няма, става задръстване и е нещо страшно“, отбелязва Евгени.

Снимка: btvnovinite.bg

За разширение на трасето се говори от 20 години, по изборите започнал ремонт, но след седмица машините си тръгнали, недоволстват и шофьори, и превозвачи.

„Първо искаме редукция на обхвата и цените на тол таксите, на следващо място искаме оставката на министър Аврамова поради липса на диалог с нея и поради правене на политика на инат“, посочва Йордан Арабаджиев от Асоциацията на международните превозвачи.  

От регионалното министерство отказаха коментар. От пътната агенция пък обясниха, че вече са свалили наполовина тарифите.

„Много ниски тарифи ще обезсмислят въвеждането на такава система. Те ще доведат до събиране на приходи, които са близки или са съизмерими с приходите от сегашния модел на таксуване, който на практика нищо няма да промени“, обяснява Олег Асенов от АПИ.

Снимка: btvnovinite.bg

Тол такси ще се плащат за 6 хиляди и 50 километра пътища. За 14 хиляди километра от трасетата обаче камионите няма да имат такси.