България отбелязва 141 години от своето Освобождение.

Снимка: Ладислав Цветков

Трети март е денят на подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 година.

Снимка: Ладислав Цветков

Дотогава страната е била част от Османската империя.

Честванията започнаха в цялата страна.

Снимка: Ладислав Цветков

На паметния връх Шипка от рано сутринта се стекоха стотици хора от цялата страна, за да почетат саможертвата на българското опълчение.

В подножието на върха е създадена специална организация на движението.

То е еднопосочно от Казанлък към Шипка и от Габрово, към Шипка.

Снимка: Ладислав Цветков

Градът е своеобразният домакин на честванията на Шипка тази година.

Към 8 ч. тази сутрин поеха първите автобуси от организирания транспорт.

Опашката на колоната от автомобили, велосипедисти и пешеходци се извиваше още на изхода на Габрово.

Снимка: БГНЕС

Пред Паметника на Незнайния воин в столицата тържествено беше издигнато националното знаме.

Снимка: БГНЕС

По време на изпълнението на националния химн беше изпълнен артилерийски салют от 20 залпа.

Президентът и върховен главнокомандващ на Българската армия Румен Радев поднесе един венец – символ на единството на нацията.

Пред сградата на президентството националната гвардейска част извърши смяна на почетния караул.

Снимка: БГНЕС

За пета поредна година на националния празник старозагорци и гости на града тръгнаха по пътя на свободата с шествието, което отнесе 300-метровото българско знаме до мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора".

Варна отбелязва 141 години от Освобождението на България с богата програма. Тържественият ден започна с празнична света литургия в катедралния храм „Св. Успение Богородично”.

На площада пред катедралата се събраха стотици хора. Беше приет сторят след церемонията по издигането на националния флаг.

От площада тръгва шествие, което ще поднесе венци и цветя пред паметника на граф Игнатиев, а след това и пред мемориалите на украинските и руските воини.

Снимка: Ладислав Цветков

В Благоевград десетки мотористи отбелязаха празника по нетрадиционен начин.

Мъже и жени закачиха знамена на мотоциклетите и решиха до отбележат Трети март с почетна обиколка на града.

В Бургас пък посрещнаха Трети март с урок по история, преподаден от актьори от бургаския театър. Те се въплътиха в исторически личности, изиграли важна роля за Освобождението на България.

Бургазлии и гости на града получиха и флагче за спомен – националния трибагреник, Самарското знаме или знамето от Априлското въстание.

С военен ритуал и празничен благослов отбелязаха празника във Велико Търново.

На днешния ден, когато в цялата страна се вее националният трибагреник, в Плевен решиха да посрещнат националния празник още по-мащабно – със знаме, дълго 740 метра. То беше вдигнато на шествие и обиколи най-значимите места в града.

Автор на идеята е Миглена Цанова. „Това е една моя детска мечта –когато за пръв път влязох в училищния двор, ме плени българското знаме и тогава наивно като детенце си казах: „Какво ли ще бъде, ако всяко българско дете ушие по едно такова знаме”. Миналата година си спомних за тази детска мечта, споделих я с кмета на община Плевен Георг Спартански и той подкрепи идеята, защото каза, че е чиста и патриотична”, разказа тя. Деца от града също помагаха с ушиването на голямото знаме.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът Бойко Борисов отправи поздравление за Националния празник.„Поколения българи се бориха, за да си върнем свободата, независимостта, държавността, да заемем достойно място сред развитите демократични държави. Днес, когато тези национални каузи са спечелени, продължаваме да отстояваме авторитета на България пред света”, се казва в съобщение от Министерския съвет. „Няма как да не се чувстваме горди с постигнатото, когато виждаме уважението и признанието на нашите външнополитически партньори. Трябва да сме повече оптимисти, защото реалните резултати от постигнатото са видими, и имам вярата, че ще продължим да ги надграждаме заедно като народ”, казва премиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Кулминацията на честванията ще бъде в София, където на площад „Народно събрание“ ще се състои тържествената заря-проверка. Румен Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия.

От 19:30 ч. в зала „Концертна“ на Централния военен клуб ще се състои традиционният прием за 3 март, даван от държавния глава.