Дръзко, решително, изненадващо дори за Великите сили, съединението на Източна Румелия и Княжество България е едно от най-значимите събития в историята ни след Освобождението. Дело, без което днешна България нямаше да я има в тази й цялост на картата на Европа.

По традиция Пловдив е центърът на тържествата. Пред Военния клуб се провежда традиционната възстановка на историческите събития.

Съединението на България е актът на фактическо обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885. То е координирано от Българския таен централен революционен комитет.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември 1885, подкрепен от българския княз Александър Първи.

Кулминацията на празника ще тържествена заря-проверка.

Гражданите ще бъдат допускани през три контролни пункта. Те са подложени на строги проверки. Чантите се проверяват за опасни предмети. Проверяват се лицата, които са във видимо нетрезво състояние.

На днешната историческа дата политическият елит излезе с призиви за отказ от противопоставяне и реваншизъм. Отговорността за разединението е на политиците, каза президентът Румен Радев.

„Не искам да правя политически коментари на тази дата, когато зовем за единение и всеки българин трябва да осмисли своята отговорност за това единение. И най-вече политическата класа, защото тя е отговорност за тези сблъсъци, за които вие говорите“, коментира пред журналисти Радев.

Премиерът Бойко Борисов се обяви срещу реваншизма и призова за разбирателство.

"На българската държавност, градена и отстоявана с поколения наред, не може да се маха с лека ръка, макар и свита в юмрук. Във време на пандемия, когато целият свят е в тежка социална и икономическа криза, да се внушава, че у нас няма държава, да се подронва доверието в институциите и да се разделят българските граждани е национална мерзост", каза премиерът.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов поиска премиер и президент да се обединят в името на народа.

„Поне в този ден на Съединението и премиер, и президент да загърбят егото си и политическите си страсти. Айде, ако не да си подадат ръка, то поне да седнат и да разговарят, защото в края на краищата в една такава битка няма безусловна капитулация. Дори да има победител, общо губещият ще бъдат всички българи“, каза Каракачанов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева написа в социалните мрежи, че България е успявала винаги, когато е била единна.