Националният археологически институт с музей при БАН получи иманярски находки, върнати в България.

Става дума за близо 700 предмета, открити във Великобритания, при съвместни действия на ГДБОП и Министерството на културата в сътрудничество с Европол и Интерпол.

Находките имат разнообразен произход като обекти и хронология, което разкрива сериозно организирана дейност за износ на ценности.

Върнатите предмети включват над 600 монети, сред които болшинството са от римско време, но с различен произход и широк времеви диапазон. Открояват се златни гръцки статери.

Сред находките са още бронзови накити, фигурка на конник и др. предметите са оценени на десетки хиляди лева. Експертизата им е извършена от английски и български специалисти в Британския музей.

„За първи път колекция от такъв мащаб се връща в НАИМ. Предстои ни работа по определяне автентичността на предметите. От една страна, основният проблем със спасени находки е изваждането им от контекста. Липсата на информация къде и при какви обстоятелства са намерени, ограбва тяхната история и познанието за културно-историческото ни наследство. От друга, разпространението на фалшификати става все по-масово и България се превръща в източник за фалшиви ценности“, каза доц. д-р Христо Попов, директор на Националния археологически институт с музей при БАН.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!