България поиска от Северна Македония повече искреност в двустранните отношения. Това се случи в момент, когато Словения пое европредседателството, а Берлинският процес - инициатива за интеграцията на Западните Балкани - навърши 7 години.

Министърът на външните работи обяви, че все още очаква македонската страна да изпълни условията на София, които Скопие, приело преди 4 години с подписването на Договора за приятелство и добросъседство.

Един от най-известните български археолози се подписа под декларация на интелектуалци с призив да не променяме позицията си за Северна Македония и да следваме примера на твърдата политика на Гърция.

„Стъпките не трябва да бъдат агресивни, но да се постави ребром въпросът по отношение на съвременния изказ татари-българи, татари-фашисти, не могат да се оправдават, че това са емоционални изблици“, заяви археологът проф. Казимир Попконстантинов.

„Аз понякога питам и моите партньори те биха ли се съгласили на тези квалификации, ако това нещо е казано от тяхна съседна държава, ние сме заедно в НАТО, но това също понякога води до противоречиви чувства по отношение на това как можем да воюваме заедно, когато има такова отношение“, каза Светлан Стоев, министър на външните работи.

България ще бъде представена на Берлинския процес от премиера Стефан Янев. Преди дни премиерът на Северна Македония заяви, че не се чувства виновен за евроветото на България, нито пък е предател, каквито обвинения му отправи опозицията.