След две години COVID епидемия, днес отново отбелязваме 24 май без ограничения и мерки. Празникът беше отбелязан с шествия в цялата страна, в които участваха много ученици, учители и културни дейци.

В София - по повод 130 години от написването на "Върви, народе възродени" и 50 години от поставянето на паметника Кирил и Методий пред Националната библиотеката, хор от училища, както и столичани и гости на града, се включиха в масово изпяване на химна.

Снимка: Ладислав Цветков

Шествие, усмивки и цветя. Така хиляди столичани  и гости на града отбелязаха 24 май. В празничната церемония се включиха ученици, преподаватели, студенти, учени, политици и общественици.

Кулминацията на тържествата беше пред паметника на св. св. Кирил и Методий.

Официалното слово тази година беше произнесено не от политици, а от 36-годишния поет Иван Ланджев.

„24 май е най-безспорният ни празник, в календара ни няма друг толкова категоричен, несъмнено повод  за споделена радост. Машините ще се счупят, желязото ще ръждяса, но същия този език, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява. Езикът е по-голям от държавата, говорят го повече хора, отколкото има в държавата. Освен това е по-възрастен от нея и живее по-дълго“, посочи поетът в словото си.

Снимка: Ладислав Цветков

Тази година 24 май бе отбелязан пред реставрирания преди дни паметник на Светите братя Кирил и Методий. Високите повече от 4 метра фигури са поставени преди 50 години пред Националната библиотека. Монументът е дело на скулптора Владимир Гиновски и архитекта Иван Иванчев.

И тази година на 24 май имаше парад на буквите. Идеята  е децата да подредят любимите си букви и думи.

Снимка: Ладислав Цветков

На празника беше направен и опит за най-масово изпълнение на химна "Върви, народе възродени" в деня, който отбелязваме 130 години от написването му. Близо 10 000 души взеха участие в масовото пеене на химна на българската просвета и култура.

Приветствия и поздравления за празника отправиха и  политиците у нас. Те обявиха, че 24-ти май е най-обичаният ден за българите.

В цялата страна денят беше отбелязан с празнични шествия. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!