България отново блокира започването на преговори за присъединяване на Република Северна Македония към Евросъюза, въпреки натиска на страни в Съюза, по време на заседанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург.

София отново спира Скопие, защото няма гаранция, че Северна Македония ще спазва Договора за добросъседство от 2017 г. И тъй като Европа не иска да разделя кандидатките за членство, пътят е блокиран и за Албания.

Българската страна твърди, че среща разбиране в Европа. Участници в срещата обаче продължават да изразяват обратното.

Снимка: btvnovinite.bg

„Беше проявено разбиране към чувствителността на българската страна, към аргументите, които изтъкваме, към съображенията, които имаме. И в този смисъл също бе споделена необходимостта от страна на Република Северна Македония да бъдат положени усилия, така че ние да стигнем до взаимно приемливо решение“, заяви зам.-министърът на външните работи на България Румен Александров. 

Останалите участници в срещата защитиха позицията за зелена светлина за Скопие.

Снимка: btvnovinite.bg

„Вече трябва да се започне! Нямам абсолютно никакво разбиране за това, че тези толкова необходими решения са засенчвани от двустранни конфликти, които не са на европейско ниво. Комисията и Федералното правителство са на позиция, че Албания и Северна Македония са изпълнили своята част от задълженията, за да можем най-накрая да започнем преговорите“, заяви министърът по европейските въпроси на Германия Михаел Рот.

Дипломати у нас са на мнение, че въпреки ветото, България и Северна Македония имат други механизми за сближаване.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ускоряване на икономическия обмен, на инвестициите взаимните, на обмена на туристи, всичко това трябва да се гради на добра инфраструктура, но най-вече на добри отношения“, смята Весела Чернева, заместник-директор на Европейския съвет за външна политика и директор на софийския офис.

Снимка: btvnovinite.bg

След като стана ясно, че ветото остава македонският премиер Зоран Заев демонстративно се снима само с представителите на Вишеградската група и им благодари за подкрепата. А президентът Стево Пендаровски, без да споменава България, написа статус във „Фейсбук“ срещу правилото решенията в Евросъюза да се вземат само с консенсус.

Снимка: btvnovinite.bg

Всички страни на срещата се обединиха  "за" решение до края на годината. Следващият председател на Евросъвета - Словения, твърдо иска преговори едновременно и със Северна Македония, и с Албания. В началото на следващата година обаче председателството се поема от Франция, а тя съвсем не е толкова горещ привърженик на разширяването.