Премиерът на България Кирил Петков осъди решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска народни републики. 

„Продължаваме да защитаваме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Международното право трябва да се спазва. Ние, ЕС, сме обединени в защитата му“, написа Петков в „Туитър“.

По-рано днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че Брюксел ще предложи на министрите в Съюза да наложат санкции на Кремъл, ако руски военни нахлуят в Украйна. Борел добави, че санкциите ще засегнат и Беларус, ако от територията на тази страна или с нейно участие бъдат предприети действия срещу Украйна.

"Признаването на двете сепаратистки територии в Украйна е грубо нарушение на международното право, териториалната цялост на Украйна и миналите споразумения. ЕС и неговите партньори ще реагират с единство, твърдост и решителност в знак на солидарност с Украйна", написа в "Туитър" председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.