България няма да участва в срещата на високо равнище на Генералната асамблея на ООН по декларацията и плана за действие от Дърбан. Това става ясно от съобщение в официалния профила на МВнР в  „Туитър“.

"Като се има предвид историята на процеса, съществува риск форумът да бъде използван за антисемитска пропаганда. Оставаме ангажирани в борбата с расизма във всичките му форми и проявления", се посочва в туита на МВнР. 

Правителството на Израел благодари на правителството на България за решението България да не участва в срещата на високо равнище на ООН по декларацията и плана за действие от Дърбан, планирана за края на септември тази година, съобщиха от израелското посолство в София, цитирано от БТА.

От израелското посолство отбелязват, че това решение на България e израз на високите морални принципи, които следва българското правителство и още едно ярко доказателство за силните приятелски връзки между нашите два народа. Израел е благодарен на България за приятелството и изключителната подкрепа.

"Израел призовава и други държави да вземат същото справедливо решение и да се оттеглят от антисемитската конференция Дърбан IV", се посочва в съобщението на израелското посолство у нас.

Проведената през 2001 г. Международна конференция в южноафриканския град Дърбан през септември 2001 г. имаше за цел да приеме Декларация и План за действие срещу расизма и дискриминацията. Но по време на провеждането ѝ възникнаха спорове заради ситуацията в Близкия изток, въпросите за ционизма и конфликта между израелци и палестинци. Имаше опасност в заключителния документ от Дърбан да влязат някои расистки и антисемитски формулировки. По тази причина тогавашната върховна комисарка на ООН Мери Робинсън отказа да приеме заключителната декларация на неправителствените организации.