Разликите в условията на живот между по-богатите и бедните области у нас стават все по- драстични. Това се вижда от  годишния анализ на Института за пазарна икономика за развитието на регионите. Въпреки че средната заплата и икономиката в страната расте, картината на места е стряскаща.

Когато доходите на работещите родители се разпределят между семейството, средният доход у нас е 430 лв., а в някои области като Видин - под 300 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

Така страната ни продължава да се движи на няколко скорости.

София е единственото място със заплати, по-високи от средните, а в дъното на класацията за цялостно развитие икономистите за пръв път посочват Сливен.

Димитрина Димитрова и съпругът ѝ имат три деца. Тя е безработна, а от заплатата на мъжа ѝ и детските в дома им влизат около 700 лева на месец. 150 лв. отиват за квартира и затова пестят от топлина.

„Пускаме печка само с едно реотанче, колкото децата да не умрат от студ”, признава Димитрина. 

Дори една настинка разстройва целия им бюджет. „Ето, сега идва Коледа, те искат разни неща, а аз не мога да им ги осигуря”, казва тя.

Според икономистите общото между по-бедните области, като Сливен, Кърджали, Видин и Силистра, е липсата на инвестиции, а оттам и по-малко работни места и по-ниски заплати.

„Точно в тези райони виждаме че резултатите на учениците там на матурите са ниски и това означава, че и в средносрочен план проблемите с качеството на работната ръка няма да бъдат решени”, отбеляза икономистът Явор Алексиев.

София е на другия полюс. Именно в столицата са концентрирани повече от половината работни места със заплата над хиляда лева.

Ключът отново е образованието - в София има най-много млади хора с добра квалификация.

Марияна Хамънова е сред тях, завършила е в Германия и преди 9 години се връща у нас за да помага на стартиращи зелени компании.

„Смятам, че България дава възможност на хора с идеи, защото има много незаети ниши, които в Западна Европа вече са заети и се работи в тази посока”, казва тя.

А заради ниските доходи и липсата на работа семейството на Димитрина от Сливен обмисля да напусне града.